Je sonický zubní kartáček lepší než ten klasický?

17.02.2020 Kristína Nakupování Sdílet
Je sonický zubní kartáček lepší než ten klasický?

Na trhu se za poslední léta roztrhl pytel s dentálními pomůckami, díky čemuž vám čištění zubů nabízí mnohem větší variabilitu. Kromě klasických zubních kartáčků také můžete sahat po elektrickém nebo právě sonickém kartáčku. Jaké jsou výhody sonického zubního kartáčku a vyplatí se vám do jeho nákupu vůbec investovat?

 

Sonický zubní kartáček
Dalo by se říci, že sonický zubní kartáček je jakýsi nový druh právě toho elektrického, minimálně vzhledově se na se na něj velmi podobá. Rozdíl spočívá v tom, že zatímco elektrický kartáček má kulatou hlavici a způsob čištění spočívá v rotaci štětinek, sonický připomíná vzhledově obyčejný kartáček. Zanedbatelně? Ani moc ne. Většina stomatologů se totiž shoduje na tom, že právě rotační elektrické kartáčky zvyknou dráždit dásně, což není zrovna ideální.
 
Jak jsme již naznačili, sonické zubní kartáčky se vzhledově velmi podobají právě na ty klasické a velmi podobný je i způsob čištění zubů. Rozdíl je v tom, že zatímco při klasickém
 kartáčkusi zuby myjete sami, sonický kartáček se o špinavou robotu postará sám a ještě několikanásobně lépe. Pracuje totiž na technologii vysokofrekvenčního kmitání (ultrazvuku), díky čemuž je pohyb štětin maximálně přirozený a navíc mnohem šetrnější.
 
Jen pro srovnání, zatímco klasickým zubním kartáčkem provedete zhruba 600 pohybů za minutu, sonický kartáček jich má na kontě mnohem více. Výsledné číslo se samozřejmě liší od typu kartáčku, ale 8000 - 40 000 pohybů za minutu je rozhodně údaj, který stojí na zvážení.

​ zdravy usmev vasekupony.cz

»Náš tip: Chcete si výkonnost vašeho kartáčku otestovat? Žádný problém. Naplňte pohár vodou a ke  hladině přiložte zapnutou hlavici sonického kartáčku. Podle intenzity  kmitání si velmi jednducho dokážete představit sílu, s jakou pracuje na odstranění vašeho zubního plaku.
 
Výsledkem tohoto vysokofrekvenčního kmitání je dokonale vyčištění chrup, díky čemuž eleminujete usazování zubního plaku, ze kterého se následné tvoří zubní kámen, v horším případě zubní kaz či zánět dásní. Pozor, ani sonický kartáček však není zázračný a rozhodne se s ním nedostanete všude, pro dokonalou ústní hygienu proto rozhodně nezapomínejte ani na mezizubní kartáčky či zubní nitě. Na místě je i pravidelná dentální hygiena a také každoroční preventivní prohlídka u zubaře.
 
Jednou z dalších nesporných výhod je nepochybně i časovač a také různé další funkci, kterými tato kartáček disponuje. Velmi oblíbený je například režim pro citlivé zuby a také program názvem leštění.

 
Pro koho je vhodná?

Ptáte se, zda je sonický zubní kartáček vhodný i pro vaše děti? Dovolíme si říct, že tento typ kartáčku je vhodný téměř pro každého. Důvodem je šetrná technologie, díky které po něm mohou sahat jak děti, tak i dospělí. Problémem nejsou ani rovnátka, fazety, korunky nebo zubní náhrada.
 
Abychom však nelhali, existuje malé procento lidí, kterým tento druh kartáčku opravdu nemusí vyhovovat. Jak je to možné? Celkem jednoduše. Sonický kartáček vás totiž může zpočátku pořádně lechtat a to zejména v případě, že jste ho a ani  elektrický zubní kartáček nikdy předtím nepoužili. Dobrou zprávou je, že většina lidí si na tento nový druh vibrací poměrně velmi rychle zvykne a nepříjemný pocit sám pomine už po několika dnech.
 
Její další nevýhodou může být i její vyšší cena. Nebudeme si lhát, dokud klasický kartáček seženete už za pár korun, do sonického budete muset trošku zainvestovat. Jeho cena začíná přibližně na 600 Kč, a může se vyšplhat až na několik tisíc korun.

sonicke zubni kartacky alza vasekupony.cz

»Náš tip: Chcete při nákupu zubního kartáčku ušetřit? Tak pak neváhejte využít slevové kupóny a kódy, které najdete na našem portálu. Výhodný Alza kupón přece vždy potěší, no ne?
 
 Když si však uvážíte všechny pozitiva, které s sebou sonický kartáček přináší, vaše rozhodování by vůbec nemuselo být tak těžké. Tak co, jdete do toho?