Vybíráme nejlepší hračky pro roční dítě a jeho všestranný rozvoj

dite-drevene-hracky

Hledáš dárek pro roční dítě? Nebo vybíráš nejlepší hračky pro roční děti, které mají skutečnou hodnotou a dokáží toho dětem opravdu přinést víc? Koukni se na naše tipy.

Děti jsou úžasné a zaslouží si tu nejlepší péči. Jestli už sháníš dárek ke Dnu dětí nebo k jiné slavnostní příležitost, určitě nepřehlédni kategorii věnovanou dětem a při nákupu můžeš ušetřit. Najdeš v ni spoustu důležitých maličkostí i větších potřebných nezbytností. Podívej se i na naše tipy na nejhezčí dárky pro všechny děti podle věku. 

V našem článku se dočteš:

__check

Jaké hračky můžeš vybírat

__check

Tipy na konkrétní výběr těch nej rozvíjejících hraček pro roční dítě

__check

Tipy na e-shopy, kde hračky seženeš

__check

Výběr akčních nabídek z kategorií dětských hraček

dite-s-drevenou-stavebniciZdroj: Canva.com 

 

 

Co je důležité při výběru hraček

 

Je jasné, že hračky pro všechny děti vybíráme z několika důvodů a z nich všechny by měly být pro dítě přínosem. Při nákupu konkrétních produktů zvaž ale zásadní body, které jsou ze všeho nejdůležitější.

Roční dítě je opravdu ještě hodně malinké, prvním pravidlem proto bude bezpečnost. Hračka určitě nemůže obsahovat malé části, které by mohlo dítě polknout. Měla by výt vyrobená ze zdravotně nezávadných materiálů a celkový tvar a design by měl odpovídat způsobům hry dítěte. Neměla by mít například ostré hrany nebo být příliš těžká.

Produkty, které budeš pro dítě vybírat, by měly mít i vzdělávací hodnotu. Shodneme se, že správný rozvoj dítěte je prioritou. Proto vybírej hračky, které dokáží podpořit rozvoj motorických dovedností a také rozvoj fyzických a kognitivních schopností. Měly by přirozeně podněcovat dítě k pohybu a myšlení.

Velmi důležité je stimulovat smysly těch nejmenších. Docílíš toho, když budeš přemýšlet nad různorodými hračkami s odlišnými texturami, barvami, zvuky. Takto dostává dítě impulzy důležité pro stimulaci zraku, sluchu a hmatu.

Přidanou hodnotou je interaktivní funkce hraček. Prostřednictvím ní děti reagují na hračky konkrétní akcí. To je pro ně velmi zábavné a zajímavé.

Z praktického hlediska by měly hračky splňovat i parametry, které souvisí s jejich trvanlivostí a odolností. Měly by vydržet i hrubší zacházení, házení, kousání či tahání.


maminka-si-hraje-s-dcerkouZdroj: Canva.com

Štítky pro hračky v EU

 

Aby se zákazník mohl spolehnout na zdravotní nezávadnost produktů, existuje několik značek a certifikací, které ji zaručují. Nerozšířenější označení zdravotní nezávadnosti pro Evropskou unii je značka CE, tedy Conformité Européénne. Znamená, že produkt splňuje všechny právní požadavky EU na bezpečnost, zdraví a ochranu životního prostředí.

Kromě této značky, můžeš na produktech najít i další certifikáty:

 

__check

EN71 – standard pro EU hračky, který zahrnuje i testy na mechanické a fyzikální vlastnosti, například hořlavost či vhodné chemické složení.

__check

GS – německý certifikát, který hovoří o splnění vysokých standardů bezpečnosti.

__check

ASTM – americký standard, který si můžeš všimnout u produktů prodávaných globálně.

drevene-hracky-pro-nejmensiZdroj: Canva.com

 

Čemu se u hraček pro nejmenší vyhýbat

 

I když může být nepříjemné to slyšet, je zvláště důležité věnovat pozornost bezpečí dětí a vyhýbat se konkrétním částem, věcem či materiálům.

Při nákupu hraček pro děti je zásadní sledovat nejen hračku jako celek, ale také jednotlivé části či složky. Také třeba připomenout, že dospělý musí být vždycky v bezpečném dosahu dítěte a sledovat jeho hru.

Ze seznamu hraček vhodných pro roční dítě škrtáme:

__check

Hračky, které obsahují malé části.

__check

Hračky, u kterých si nejme jistí, že jsou z netoxických a bezpečných materiálů. Vyhýbej se modelům s ftaláty, BPA a dalším škodlivým složkám a hořlavým materiálům.

__check

Hračka, které obsahují šňůry či provázky.

__check

Hlučné hračky, které mohou poškodit sluch dítěte.

__check

Hračky, u kterých hrozí riziko nehody. Například kvůli instalaci a montáži.

__check

Hračky, které nelze očistit či vyprat a zaručit tak jednoduchou údržbu.

dite-s-plysakemZdroj: Canva.cz

Někdy se může zdát, že nákupy pro miminka jsou velmi složité a drahé. Nemusí tomu být tak, pokud nakupuješ výhodně. Využij lepší cenové nabídky v kategorii Maminka a děti.

Tipy na nejoblíbenější hračky pro 1leté miminko

 

Když už víme, že je důležité podněcovat zdravý vývin dítěte z různých hledisek, hledáme výběr nejlepších hraček, se kterými to bude snadnější a zábavnější. Vybíráme hračky podle různých typů hry, provedení a způsobů rozvíjení miminka.

__check

Skládačky a stavebnice

Tady jde o velmi jednoduché stavební bloky či skládačky větších rozměrů, které jsou snadno uchopit a umísťovat je do prostoru. Rozvíjejí jemnou i hrubou motoriku dítěte.

 

 

__check

Hračky s kolečky k tlačení či tahání

Hračky jsou většinou oblíbené pro podporu chůze a koordinace. Může jít například o dřevěné zvířátka či autíčka s kolečky, které se dají rozpohybovat tlačením nebo taháním.

 

 

__check

Hudební a zvukové hračky

Hračky se zvukovými aplikacemi jsou velmi oblíbené. Do této kategorie ovšem patří i jednoduché hudební nástroje jako tamburíny, xylofony nebo bubínky. Podporují děťátko k rozvoji hudebního sluchu a rytmu.

Navíc je dokázané, že dítě, které se rozvíjí po hudební stránce, spolu s ní rozvíjí i myšlení. Co v budoucnu může zúročit například v hodinách matematiky.

 

 

__check

Texturované a měkké hračky

Měkké hračky a produkty pro děti s různými texturami podporují hmatový smysl už v prvním roku dítěte. Bonusem je i jejich bezpečnost.

 

 

__check

Knížky

Speciální kategorii tvoří knížky věnované dětem už od útlého věku. Patří sem například zvukové knihy, hmatové knížky či leporela a kontrastní knihy. Podívej se na naše tipy v článku věnovaném knihám pro nejmenší.

 

__check

Hračky imitující běžné předměty

Mezi ty nejlákavější předměty pro nejmenší jsou každodenní předměty, například vybavení kuchyně, telefon, nářadí a různé maličkosti z domácnosti. Aby byla hra bezpečnější, je potřeba dětem nabídnout alternativy, se kterými si zahrají stejně dobře, ale nehrozí úraz.

 

__check

Hračky podporující pohyb

Pro zdravý pohyb je tady také spousta produktů. Mezi ty nejlákavější patří malé skluzavky, hračky pro lezení či suché bazénky.

 

  • Montessori houpačka 5v1, kterou lze použít jako houpačku, prolézačku, skrýš, skluzavku i jako kolébku
  • Suchý bazének s míčky v různých barevných provedeních a designech pro holčičky i kluky
  • Malá skluzavka, ke které se dá připojit hadice s vodou. Patří mezi hračky na ven pro roční dítě. 
  • Houpačka do pokojíčku i na zahradu

__check

Výtvarné hračky

I nejmenší mohou tvořit a rozvíjet svou kreativitu díky správným pomůckám a pomocí dospělých. Benefitem bývá i důležitý rozvoj senzomotoriky.

 

 

__check

Plyšáci a mazlíčci a usínáčci

Na dotek příjemné plyšáky či mazlíčci patří do dětského světa a dítě si obvykle samo vybere, který se mu líbí nejvíce a kterému bude věnovat pozornost.

 

 

__check

Hračky ve stylu Montessori

Speciálně navržené hračky obvykle z přírodních materiálů podporují samostatnost, praktické dovednosti a smyslové vnímání dětí od útlého věku.

 

__check

Kolotoče a hrazdičky

Miminka velice rády pozorují svět okolo a pokud je to možné, chtějí se všech podnětů dotknout a zkoumat je. Bezpečně jim do dopřeji právě různé kolotoče a hrazdičky. Od narození můžeš děťátku pořídit deku na hraní.

 

 

detske-hracky-v-pokojickuZdroj: Canva.com

Shrnutí, jak koupit ty nejlepší dětské hračky pro roční dítě

1

Vybírej bezpečné produkty z kvalitních a zdravotně nezávadných materiálů, všímej si certifikáty.

2

Zhodnoť vzdělávací hodnotu vybraných hraček, stimulaci smyslů a přínos pro pohybový rozvoj dítěte.

3

Vybírej i hračky, které jsou interaktivní.

4

Dbej na údržbu a snadné čištění hraček.

5

Vnímej preference dítěte a oblibu v konkrétních hračkách, například potřebu mít po boku oblíbeného plyšáka.

spici-dite-usinacekZdroj: Canva.com

 

Dětský pokojíček nemusí pukat ve švech kvůli nespočetnému množství hraček. Důležité je věnovat výběru péči a snažit se o co nejrozmanitější produkty, které dítě pomohou rozvíjet po všech jeho stránkách a přinesou mu spoustu zábavy.

 

banner-den-deti-slevy