Trezor nebo sejf - který z nich je bezpečnější?

27.11.2017 Kristína Bydlení Sdílet
Trezor nebo sejf - který z nich je bezpečnější?

Také jste právě dospěli k rozhodnutí pořídit si trezor nebo sejf? Který bude pro vás ten pravý a jaká bude cena za váš klidný spánek? Čtěte na Vašekepóny.cz.



Sejf není trezor

 

Pokud se v této problematice pouze učíte chodit a hledáte první informace, na úvod musíte vědět, že sejf a trezor nejsou synonyma a neoznačují totéž. To, který budete potřebovat, závisí na parametrech, které si předem určíte.

V zásadě platí, že sejf je určen k uložení předmětů s nižší hodnotou. Jsou to konstrukčně jednodušší, jednoplášťové nebo dvouplášťové, schránky. Trezor je certifikován předmět, jehož víceplášťové konstrukce zajistí vyšší ochranu. Podle normy EN 1143-1 se pak trezory zařazují do bezpečnostních tříd S2 až V. Závisí tedy od vašich požadavků, jakou bezpečnost vyžadujete. Sejfy, stejně jako trezory, známe nábytkové a stěnové.
 

 

Tloušťka stěn a způsob uzamykání

 

Důležitým parametrem při sejfech a trezorech je tloušťka stěn. Je jedním z klíčových faktorů, které budete při výběru toho svého zvažovat. Při sejfech se tloušťka pohybuje jen okolo 3 mm, proto je vhodný pro uložení menší sumy peněz či na dokumenty. I tyto schránky však mohou být ohnivzdorné a vodotěsné.

Naproti tomu trezory mohou mít tloušťku stěn i 12 mm, což zaručí o poznání lepší ochranu. Zejména když uvážíme, že některé modely mají hmotnost přes 20 kg. Záleží pak od jeho budoucího obsahu, jaké bude mít rozměry a zda bude volně stojící nebo zabudovaný, například ve zdi domu.

digitální sejf vašekupóny.cz

Zazdít se doporučuje trezor, který obsahuje bankovky vyšší nominální hodnoty, drahé šperky, rodinné cennosti či informace v podobě různých, dnes většinou elektronických, nosičů. Nezapomeňte, že žádný trezor nemůže být jen volně stojící. I nábytkové trezory musí být ukotveny o stěnu nebo podlahu. Využívají se na to speciální ocelové nebo chemické kotvy. Specifickou kategorií jsou trezory na zbraně. Tyto jsou uvnitř vybaveny držáky na dlouhé zbraně a poličkami například na střelivo, olej, rukavice a podobně.

V neposlední řadě vás bude zajímat tip uzamykání sejfu nebo trezoru. Zajímavější je to při trezorech, které mohou být vybaveny klasickým uzamykáním na klíč, mechanickým nebo elektronickým zámkem (kódem), případně jejich kombinací. Výjimkou nejsou ani trezory, na kterých otevření potřebujete otisk prstu. Jistě, nejsou z nejlevnějších. Poskytují však spolehlivější ochranu pro zloději.
 

 

Cena za bezpečnost

 

Nezastupitelnou roli při výběru sejfu nebo trezoru má cena. Firma Rottner nabízí menší sejfy od 5000 Kč. Při trezorech velmi záleží od bezpečnostní třídy, do které spadá. Například za nábytkový trezor v třídě II. zaplatíte od 25 400 do 101 000 Kč. Hodit se vám proto mohou různé slevy, například v podobě slevových kupónů.