Toto se stane, pokud se nebudete hrát se svým psem

09.10.2017 Kristína Volný čas Sdílet
Toto se stane, pokud se nebudete hrát se svým psem

Hra je pro psy velmi důležitá. Rozvíjí totiž jejich psychické i fyzické schopnosti. Jak se s ním hrát a jaké hračky vybírat? Čtěte na blogu Vašekupóny.cz.


Není žádnou novinkou, že psíci se rádi hrají. A to nejen štěňata, ale i ty dospělé. Věděli jste však, že hra je pro psy dokonce velmi důležitá? Proč je to tak?
 

 

Neučit psa hrát se je chyba

 

Ano. Podle aktuálních výcvikových metod je velmi důležité, aby se i váš pes naučil hrát. Psovi bychom totiž měli hledat zábavu my, jinak si ji najde sám. A způsob, který si najde, se nám nemusí líbit. Vždyť komu by se po návratu domů líbil pohled na roztrhané papuče či polštáře?

Jedna studie Bristolské univerzity dokonce dokázala, že hra je v životě psů klíčová. Výzkum realizovaný na vzorku 4000 psů a jejich majitelů ukázala, že u psů, které se hodně nehráli, se objevily poruchy chování jako úzkostlivost nebo agresivita.

Pomocí hry prohlubujeme vztah se psem. U psů se honění za míčem či hadříku zároveň rozvíjí i lovecký pud. Kromě takových klasických her existují i takové, které rozvíjejí myšlení psa. Hra však není vhodná pouze pro štěňata, i dospělí psi zůstanou pomocí hry aktivnější a čilejší do vysokého věku.

hra se presm vašekupóny.cz

Na základě hry se rozvíjejí psychické i fyzické schopnosti pejska. Formou hry se štěňata učí základní dovednosti a zvládá první kroky ve výcviku. Není to věru vůbec jednoduché naučit štěňátko základní pokyny. Aportování s míčkem vypadá pro něj jako hra, ale ve skutečnosti se tak hodně naučí. K nejoblíbenějším hrám patří také hledání skryté hračky nebo oblíbené pamlsky. Schovávačka na procházce venku také pejska výborně zabaví. Kromě toho můžete pejska naučit i různé triky - například slalom, couvání, podávat packu, hrát mrtvého, otevírat dveře a podobně. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Každou hrou se pejsek něco nového naučí a posouvá ho to vpřed.
 

 

 

Jak poznáte, že se chce hrát?

 

Velmi jednoduše. Většina psů vám tehdy, když se chce hrát, něco donese. Může to být míček, hůl na házení nebo hračka. Snaží se zaujmout vaši pozornost tím, že na vás začnou přátelsky štěkat, kňučet nebo do vás pošťuchovat - zkrátka, dělají vše pro to, abyste si je všimli.
 

 

Používejte správné hračky

 

Náležitou pozornost věnujte i výběru správné hračky. Není dobrý nápad na hru vyhradit například staré boty či ručníky. Pes přece nezná hodnotu věcí a může si vysvětlit, že nové boty jsou jako ta hračka, se kterou se nedávno hrál. Nepoužívejte ani nekvalitní a škodlivé hračky, jako například pěnové míčky.

Pokud chcete svému pejskovi dopřát to nejlepší a koupit mu kvalitní hračky, ale nechcete na ně utratit spoustu peněz, využijte slevové kupóny na chovatelské potřeby. V nabídce najdete nejen slevy na hračky, ale na krmivo pro psy, granule, konzervy a rovněž na obojky, postroje a jiné potřeby pro vašeho domácího mazlíčka.