Máte terasu či balkon? Vytvořte si svou vlastní malou oázu

11.05.2020 Kristína Bydlení Sdílet
Máte terasu či balkon? Vytvořte si svou vlastní malou oázu

Balkon, lodžie, terasa nebo zahrada u domu se mohou stát vaším oblíbeným místem během jarních dní a letních večerů. Stačí zapojit fantazii a udělat několik úprav, které vykouzlí tu správnou atmosféru. Nechte se inspirovat!

Příjemná klima

 

Každá terasa nebo balkon jsou trochu jiné a také náš pocit z nich se může lišit. Množství světla, slunečních paprsků, ale také hlučnost okolí, výhled a další aspekty zde vytvářejí jakousi klimu. Zkuste se proto zamyslet, jak je to s vaším balkonem. Co vám vyhovuje a co vám naopak vadí?

 

» Nedostatek světla: tento problém je častý u lodžiích a při zasklených balkonech. I prostory, které jsou z větší části zastřené stromy či zdmi okolních budov bývají tmavé. Pomoci může výměna plného zábradlí za takové, které propouští více světla nebo ostříhání zelených porostů. Někdy se však změna udělat nedá. V takovém případě vyzkoušejte balkon opticky prosvětlit: použít bílý nátěr na stěny, případně světležlutý, který ho "zalije sluncem". Použijte dekorační světýlka, které vytvoří skvostnou atmosféru. Kvalitní silnější osvětlení zase oceníte během podvečerního čtení oblíbené knihy.

 

» Sluneční záplava: opakem nedostatku světla může být pražící slunce. V horkých letních dnech se tak cítíte jako na grilu a ne jako v příjemné zelené oáze. Co s tím? Určitě sáhněte po stínítku. Možností je několik: markýza, sluneční clona, slunečník, paraván, na zahradu můžete využít altán. Pomohou i rostliny, které vytvoří chládek a příjemnější klima.

 

» Nehezký výhled: tento problém se dá ovlivnit jen těžko. Ale nezoufejte - je zde několik možností, které můžete vyzkoušet. Zahradní paravan, přírodní stínítko na zábradlí nebo stěnu a různé dekorace, například i závěsné, vykouzlí z vašeho balkonu úplně jiný prostor. A opět rostliny všech druhů, velikostí, zavěšené v květináči na zábradlí, visící ze stropu, popínavé ... Možností je nepočítaně.

 

 

Zahradní nábytek

 

Pokud právě vybíráte nábytek na balkon, terasu nebo zahradu, dejte si záležet. Mělo by se vám na něm sedět (případně ležet) opravdu pohodlně. Konkrétní typ nábytku zvolte podle toho, na co vám bude nejvíce sloužit. Plánujete venku pracovat či studovat? Pokud si potřebujete před sebe položit notebook, rozložit knihy a poznámky, ideální bude stolek ve výšce kuchyňského stolu a k němu židle nebo lehce posuvné výše křesílka.

balkon

Pokud k vám často chodí přátelé, myslete na dostatek prostoru na sezení. Oblíbené jsou sestavy z ratanu nebo umělého ratanu, ale i doma vyrobené sezení z palet. K němu se hodí nižší stůl, případně několik menších stolků na nápoje a občerstvení.

Toužíte po něčem více relaxačním? Zahradní houpačka, "vajíčko" nebo rovnou houpací síť vás díky jemnému pohupování v mysli přenese do ráje, na písečnou pláž mezi palmy. Skvělý odpočinek si užijete i na lehátku či v outdoorovém sedacím vaku.

 

Chcete se poohlédnout po novém zahradním nábytku a dalším vybavení? Nakupte v eshopu Baumax.cz nebo Hobbytec.cz nejvýhodněji díky slevovým kupónem!

 

 

Zelená oáza

 

Opět jsme u rostlin, které jsme už párkrát v tomto článku zmínili. Ale opravdu zaslouženě. Zeleň dokáže do každého prostoru přinést pocit svěžesti, sepětí s přírodou a navodit relaxační atmosféru. Rozkvetlé květy zase potěší oko a oživí i fádní kovové konstrukce a šedé stěny. No a pokud si vypěstujete něco, co budete moci sníst, potěšíte i vaše chuťové pohárky.

Ten správný šmrnc dosáhnete, pokud sáhnete po zajímavých květináčích nebo netradičních řešeních. Bylinky zasazené v truhlících můžete uložit do dřevěné palety či do stojanů navrtaných na stěně. Krásně vypadají i kovové ozdobné stojany na květiny. Popínavé rostliny a květiny pěkně vyniknou v závěsných květináčích.

 

 

Dekorace

 

Už nám zbývá pouze poslední krok - balkon nebo terasu pěkně ozdobit. Několik zajímavých detailů prostor zútulní a dodá mu šmrnc, ale i osobitost. Vyberte si tedy takové dekorace a doplňky, které vás vystihují a které korespondují s náladou, kterou zde chcete vytvořit. Nemusíte to s jejich množstvím vůbec přehánět, ani se nemusíte hned vybrat na nákupy. Určitě něco najdete i doma. Použít můžete světýlka určené pro venkovní použití, svícny, svíčky, ozdobné květináče, dřevěné či kovové sochy. Pěkně vypadají i ozdobné podsedáky a několik barevných polštářů. Malá prýštící fontána je skvělou zahradní dekorací a zároveň meditačním prvkem.

Nejkrásnější dekorace pro vaši balkónovou oázu najdete v eshopu 4home.cz. A díky slevovým kupónem je můžete získat za nejlepší ceny!