Kokosový olej – které mýty jsou o něm skutečně pravdivé? Asi budeš překvapený

ruka-rozpuleny-kokos

Máš doma kokosový olej? Víš, co dokáže a co naopak ne? Zjisti, jaké jsou jeho skutečné účinky a na co všechno ho můžeš použít. Odpovědi najdeš v našem článku.

Už několik desetiletí reklamy produkty z kokosového oleje označují různými superlativy. Důvodem jsou jejich údajné pozitivní účinky na tělo, propaguje se i smažení na kokosovém oleji. Mají ovšem reální benefity, nebo jde jenom o šikovný marketing?

Produkty s obsahem kokosového oleje nakupuj online a ušetři. Otevři si e-shop Notino a vyber si ze široké nabídky.

palma-kokosove-orechy

 

Druhy kokosového oleje

 

Obecně rozlišujeme 2 druhy, a to rafinovaný a panenský kokosový olej. Rafinovaný se zpracovává chemicky a ze sušené kokosové dužiny. Kokosový olej na smažení je právě tento.

V porovnání s panenským není pro něj charakteristická kokosová vůně. Panenský se získává z čerstvé dužiny kokosu a zpracovaný je nechemickým způsobem.

Slyšel jsi, že existuje i frakcionovaný kokosový olej? Vzniká procesem rozdělení mastných kyselin. Je v tekutém stavu bez jakékoliv barvy a vůně.

 

ruka-kokosovy-orech

Benefity pro zdraví?

 

I když jsou marketingové brožury zpravidla plné fantastických tvrzení o kokosovém oleji od léčby Alzheimera až po posílení imunity, máloco je dále od pravdy. Opírají se totiž o studie dělané v laboratorních podmínkách, a navíc na zvířatech. Má tedy vůbec kokosový olej použití v kuchyni?

Podle výzkumů se z něj nehubne, i když se to tak často říká. Obsahuje sice prospěšné MCT tuky, ale ty z poloviny tvoří kyselina hyaluronová, takže v konečném důsledku jsou všechny jejich benefity potlačené.  

A například „dobrý“ HDL cholesterol nezvyšuje o nic více než klasické máslo (a zvyšuje i ten „špatný“ – LDL). U dávky více než 2 PL denně dokonce může způsobit trávicí těžkosti.

Na druhé straně ale nutno uznat, že bio kokosový olej patří k nejstabilnějším rostlinným tukům (takže by měl být ideální na vaření a pečení. I proto, že kokosový olej na vaření můžeš zahřát až do teploty 175 °C). Pořád ale platí, že používat ho je potřeba v rozumné – tedy malé – míře. Pokud chce mlsat, vhodnější by určitě měla být kokosová voda, rostlinné kokosové mléko či zpracovaná dužina.

 

kokosove-orechy-stul

 

Kokosový olej na pokožku

 

V kosmetice dosahuje kokosový olej mnohem lepší výsledky. Nejvíce využívaný je v produktech určených pro péči o tělo.

Běžně se používá na ošetření popálených míst. Nemusíš se bát, že kokosový olej na těl zanechává mastný film. Právě naopak, zůstane příjemná a hebká na dotek. Rychle se vstřebává a hydratuje i ta nejsušší místa.

Aplikovat ho můžeš na všechny části těla, i na vlasy. Není žádnou novinkou, že je častou složkou pleťových kosmetických produktů.

Na pleti bojuje proti vráskám a akné. Chceš dlouhé a lesklé vlasy? Pořiď si kondicionér s obsahem oleje z kokosu či samotný kokosový olej. Vlasy se ti odvděčí svou krásou. Nezapomínej ani na další péči o vlasy a připrav si domácí masky na vlasy.

Kokosový olej jako složka zubní pasty podle některých zdrojů pomáhá v boji proti zubnímu kazu, povlaku či zánětu dásní.

Možná tě překvapí, že existuje i kokosový olej pro miminka. Určený je na léčbu opruzenin. Pokožku nejmenších okamžitě vyživí.

 

zena-olej-na-telo

Chceš si koupit produkty s obsahem kokosu pro péči o celé tělo? Doporučujeme zakoupit produkty v e-shopu Pilulka.

Kokosový olej a domácnost

 

Svou nezastupitelnou úlohu má i v domácnosti. V kombinaci s jedlou sodou ho klidně použij na vyčištění skvrn na oblečení.

Směs nechej působit několik minuta následně opláchni. Přibližně PL kokosového oleje nanes na hadřík a potři ní dveře sprchového koutu.

Dokonale je vyleští. Podobným způsobem můžeš vyčistit i kožené boty.

Doporučujeme ti to ale nejdříve vyzkoušen na malém kousku bot. S kokosovým olejem jednoduše odstraníš i etikety na láhvích či skoncuješ s vrzajícími panty.

 

ruka-palma-kokos

 

Využití kokosového oleje je skutečně různorodé, ale je třeba dávat pozor i na jeho možná rizika a být přirozeně skeptický při přehnaných marketingových sloganech a polopravdách, kterých cílem je jenom vytáhnout ti z kapes peníze. Věříme, že jsme ti jeho pro a proti ukázali v objektivním světle. Jsme si jistí, že pokud ho začneš používat s rozumem, budeš spokojený.

__bulb
Čistící prostředky vyrobené doma – zdravé, levné a ekologické

Zamysleli jste se někdy, kolik chemie použijeme, abychom měli čistý domov? Účinné čistící prostředky si dokážeme jednoduše vyrobit i doma. Snadno a levně.