Jak snížit horečku u dětí a dospělých

24.09.2019 Kristína Rodina Sdílet
Jak snížit horečku u dětí a dospělých

Máme tu podzim a to je také období různých bacilů a virových onemocnění. Víte, jaký je rozdíl mezi teplotou a horečkou, a jak se jí co nejúčinnější zbavíte?

 

Zvýšená teplota je důkazem toho, že s naším tělem něco není v pořádku. Doprovází ji často i bolest svalů nebo celková malátnost a rtuť teploměrů se nejednou umí vyšplhat pořádně vysoko. Ačkoli horečku často vnímáme jako něco negativního, není to zcela tak. Ve skutečnosti jde o přirozenou ochranní reakci organismu, a to rozhodně není na škodu. Do určité míry ji dokonce není nutné ani snižovat. Zakročit třeba až v momentě, kdy se stane pro nás nebezpečnou. Kdy je tomu tak?
 
Jaký je rozdíl mezi horečkou a teplotou?
Tělesná teplota je vlastně teplota našeho těla, která je nezbytná pro správné fungování vnitřních orgánů. U každého človeja je stejná a v průběhu dne se může měnit io 0,7 stupně v závislosti na různých faktorech. Kdy je tda naše teplota v normě a kdy mluvíme o zvýšené teplotě či dokonce horečce?
 
» " Normální "teplota se většinou pohybuje na úrovni 36 - 37 ° C
» Za zvýšenou teplotu (subferbrilita) označujeme stav, kdy se teplota pohybuje od 37 - 38 ° C
» V případě, že teplota stoupne nad 38 ° C, mluvíme již o horečce (pyrexie)
» Pokud tělesná teplota přesáhne 41 ° C (hyperpyrexie)

jak srazit horečku vasekupony.cz

Zde je však třeba upozornit na skutečnost, že v případě, že naše tělesná teplota stoupne na 40 a více stupňů, jde o zdraví nebezpečnou situaci, kdy už může dojít k poškození mozku. Život ohrožující horečka je teplota nad 43 ° C, kdy už je nezbytná okamžitá lékařská pomoc.
 

Zvýšená teplota - příznaky
 
unavené lesklé oči
malátnost
nechutenství
u dětí plačtivost
zvýšená frekvence dýchání a zvýšený tep
zimnice
 


Jak vybrat správný teploměr
V dnešní době jsou na trhu dostupné různé druhy teploměrů. Při jeho koupi si však vždy pozorně prostudujte jeho technické parametry. Za špičkové teploměry se označují ty, které měří s přesností +/- 0,1 ° C. Na výběr máte digitální teploměr, klasický skleněný teploměr a nejnovější už i nalepovací teploměr pro děti.
 

Jak snížit teplotu u dětí a dospělých
Za vhodné léky naznižovanie horečky se považují právě antipyretika, které se rozdělují na tři kategorie. Buď pracují na bázi paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv volbu, tyto léky rozhodně nedávkujte současně a zejména při dětech berte v úvahu jejich věk a váhu.
 

» Paracetamol (Paralen, Panadol)
Výhodou paracetamolu je skutečnost, že jeho účinnost nastupuje rychleji než je tomu u ibuprofenu. Zároveň je také šetrnější k žaludku. Jeho rozklad probíhá v játrech a je často kombinován s fevylefrínom, který zároveň uboľňuje i nos a nosní dutiny. Nevýhodou je, že ho nemohou užívat děti. Důvodem jsou možné nežádoucí vedlejší účinky. Na pozoru by se měli mít i lidé s vyšším krevním tlakem či zvýšenou funkcí štítky žlázy.
 

» Ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen)
Iburofen nejen, že snižuje teplotu, zároveň i tlumí bolest. Jeho nástup je sice o něco pomalejší než tp bývá u paracetamolu, jeho účinek však naopak trvá déle. Výhodou je i jeho protizánětlivý účinek. Při jeho užívání musíte dbát na dostatečný přísun tekutin, protože jeho metabolismus probíhá právě v ledvinách. Tyto léky na horečku jsou vhodné i pro děti (dětem mladším 6 měsíců se podávat nesmí, nad 6 měsíců jen výjimečně), jeho použití však vždy raději konzultujte s lekrárom.
 

» Kyselina acetylsalicylová (Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin)
Léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové se nesmí podávat dětem mladším 12 let, někdo specialisté tvrdí, že až do 18 let. Důvodem je možná spojitost užívání tohoto přípravku s onemocněním, které se nazývá Reyův syndrom.
 
 
Jak snížit horečku i dítěte
U dětí jsme na jakékoliv onemocnění o něco citlivější, noční můrou nejednoho rodiče jsou právě vysoké horečky těch nejmenších. Netřeba však hned panikařit, existuje hned několik způsobů, jak snížit vysokou horečku. Kromě zmíněného ibuprofenu pomohou i zábaly. Přistupujte k nim v případě, že léky ani 30 minut po užití nezabraly. Tělo děťátka přitom můžete ochlazovat hned třemi způsoby. Děťátko můžete buď potírat vlhkým hadříkem, připravit mu zábal nebo jej osprchovat.
 
Při zábalu namočte uetrák nebo plenku do vlažné vody a zabalte do něj dítě (hrudník až po dolní okraj žeber). Pozor, nikdy nepřekrývejte břicho, ruce a nohy. Na tento ručník přiložte další suchý ručník a nechte působit přibližně 10 minut. Postup opakujte až do snížení horečky.
 
V případě, že jste se 
rozhodli dítě ochlazovat vlhkým hadříkem , postupujte následovně. Děťátko posaďte do vany, do které jste předtím napustili vlažnou vodu (pozor, hladina vody nesmí přesáhnout 5 cm). Tělo dítěte potírejte  během doby asi 20 minut.
 
Sprchování celého těla patří ke nejméně příjemným metodám snižování tělesné teploty. Je vhodnější spíše pro větší děti a dospělé. Jen připomínáme, že fyzikální ochlazování nepraktikujte v případě, že je horečka doprovázena zimnicí nebo studenými rukama a nohama.
 

Jak snížit horečku u dospělých
V případě dospělých je způsob snižování horečky podstatně jednodušší. Výběr léků je podstatně širší než to je u dětí a přistoupit můžete i ke fyzikálnímu ochlazování.